Chaluha bublinatá

Název této zajímavé chaluhy vznikl díky tomu, že je tvořena kožovitými a vidličkovitě rozdělenými pásy s žilkou. Na svých pásech drží bublinky vzduchu.

Kelpa (jeden z jejich používaných názvů) zatím není patřičně doceněná, ale pomalu se dostává do povědomí lidí, kteří se zabývají zdravou přírodní stravou a výživou.

Ascophyllum nodosum (kelpa) je v optimálním prostředí ve vodě bohaté na živiny hodně bujná a vytváří tak impozantní vodní prales. Z kvalitního prostředí tak vzniká i kvalitní kalpa, která je pro náš organismus čistým a hodnotným zdrojem mnoha látek.

mořské řasy

To nejzásadnější, co kelpa může nabídnout, je JÓD. Je výjimečným zdrojem přírodního jódu a má ho asi 10x více než jódem obohacená sůl. Obsahuje také řadu živin a minerálů, například mangan, zinek, železo, draslík, vápník, hořčík, a také vitamíny z řady B (biotin, kyselina listová, B2, B12, B1, B3), C, D, E, K.

• Štítná žláza má na lidský organismus významný vliv. Ascophyllum nodosum https://www.nakliceno.cz/kelpa/ se svým obsahem jódu tak napomáhá udržovat štítnou žlázu zdravou a funkční po celý rok.

• Benefity při pravidelném užívání kalpy pocítí i lidé s obtížemi trávení a také má jeden velice příznivý efekt, který je spojený s tím, že s užíváním kelpy se navodí snáze pocit sytosti, a to souvisí s menším množstvím konzumované potravy a snadnějším udržováním optimální tělesné hmotnosti.

•  Mezi další vlastnosti kelpy patří její schopnost ovlivnit poruchy menstruačního cyklu.

• Kvůli obsahu antioxidantů a zinku má vliv na stav pokožky a sliznic a také může ovlivnit rychlost rekonvalescence po překonané nemoci.

• Další použití chaluhy je v potravinářství, protože má výborné želírovací vlastnosti a našla uplatnění i u domácích mazlíčků, kdy pomáhá při trávení a využití stravy, ovlivňuje kvalitu srsti, odstraňuje zubní kámen a plak a tím i nepříjemný zápach.

pes

Ascophyllum nodosum  se nejsnadněji používá ve formě prášku z usušených chaluh, které vyrostly v čistém prostředí. Takový prášek se potom snadno přidá do běžného jídla, například do omáček, do salátů, majonéz a pomazánek. Může se přimíchat i do ovocných a zeleninových šťáv. Pro lidi zvyklé spíše na užívání tablet, je chaluha dostupná i v tabletách.