Kešu oříšky pro zdraví i krásu

Kešu oříšky Nakliceno.cz k nám začaly postupně pronikat již za socialismu, ale tehdy šlo o špatně dostupné zboží. Museli jsme se obvykle spokojit s domácími zdroji ořechů a tak jsme se ochuzovali o významné látky, které se v nich nachází. Kromě vitamínů, s nimiž se setkáte ve všech druzích olejnatých semínek, vynikají především aminokyselinou tryptofan, potřebnou pro zdravý vývoj mozku a nervové soustavy, pro klidný spánek a pohodovější život bez stresu.

kešu na stromě

Jsou navíc velice chutné a je až s podivem, že je domorodci příliš nemilují, a že si pochutnávají hlavně na zralém ovoci. Kešu oříšky jsou totiž nažkou, a to velmi nezvyklého tvaru půlměsíce, takže spolu s ovocným plodem mohou připomínat pohádkovou lucerničku. Ovoce samotné je natolik měkké, že by nezvládlo export na dlouhé vzdálenosti, a tak pokud byste jej rádi ochutnali, musíte se vypravit tam, kde se pěstuje, tedy především do Nigérie, Vietnamu, Pobřeží Slonoviny, Indie, Filipín a Tanzánie, případně je konzumovat kompotované nebo jako džem. Strom Ledvinovník západní, na němž tyto plody rostou, je vysoký asi jako náš ořech, ale roste pouze v tropech, kde je stabilní teplota kolem 25 stupňů Celsia, a kde v noci neklesá pod nulu.

vyloupané kešu

Jak kešu ořechy konzumovat

Nejlépe syrové, ale nejprve je namočte do vlažné vody, tím se postupně uvolní látky, které blokují vstřebávání v nich obsažených živin. Stačí přibližně dvě až tři hodiny namáčení, aby se zároveň uvolnila kyselina fytová, ta totiž v trávicím traktu (u člověka) na sebe váže minerály a stopové prvky, které z těla odchází nevyužité. Pokud tento postup podceníte, může se paradoxně stát, že vás velmi výživné ořechy spíše oberou o některé živiny, než aby je poskytly.

Namáčení se týká nejen kešu oříšků, ale všech semínek i ořechů včetně mandlí a arašídů a také všech obilovin a luštěnin. Teprve tehdy jsou přínosem, dobře se tráví a plní tak platnost tvrzení, že jde o tzv. superpotravinu, tedy zdroj nabitý důležitými látkami pro regeneraci a výživu buněk.